Leven in Kracht Leven vanuit je eigen essentie - Jaap Tol    Contact
Neem vrijblijvend contact op

Wat zijn chakra's

Chakra’s zijn de organen van het astrale lichaam. Met je chakra’s wissel je energieën uit met de omgeving, op deze wijze communiceer je dus met alles en iedereen om je heen. Het is niet zo dat je chakra’s niet werken als je er niet in zou geloven. De middeleeuwse mens had er geen weet van dat zij een hart had. Je zou dus kunnen zeggen dat hij/zij volgens hem/haar zonder hart leefde. Voor een goede werking van de chakra’s is het zelfs totaal niet nodig om hier weet van te hebben. Informatie hierover kan je wel helpen als het niet goed gaat.

De chakra’s zijn verbonden met het fysieke lichaam en hebben een bepaalde plaats in het lichaam. Een chakra heeft de vorm van een trechter. De voorkant is aan de voorzijde van het lichaam, uitgezonderd het basischakra en kruinchakra. De achterkant, de trechtersteel, is verbonden met het zenuwstelsel in de ruggengraat. Chakra’s worden meestal weergegeven zoals in het plaatje hieronder.

 

Afbeeldingsresultaat voor chakra's

Ieder chakra heeft een functie en heeft invloed op lichamelijke processen. Hieronder worden alle chakra’s, die van belang zijn bij een chakrabehandeling, in het kort besproken. Aangeven wordt de plaats waar de voorzijde van het chakra zich bevindt, welke geestelijke processen het regelt en welke organen daaraan verbonden zijn.

Aan de basis, bij het staartbeen, ligt het basis chakra. Dit chakra heeft een energie vergelijkbaar met rood licht en is verantwoordelijk voor je contact met de aarde. In dit chakra ligt informatie opgeslagen over wie je bent, je opvoeding en wat je van je leven hebt gemaakt. Het is verbonden met de organen in het kleine bekken en met de bijnieren.

Hoger ligt het miltchakra, dit is op de tekening niet aangegeven. Het ligt links in je lichaam, iets onder de maag (in de tekening zou het rechts zijn) en de bijpassende kleur is oranje. Het miltchakra is verantwoordelijk voor voeding, seksualiteit en de kracht van het denken. Het is verbonden met de geslachtsorganen en geslachtsklieren.

De zonnevlecht (Solar) ligt iets boven de navel en de bijpassende kleur is geel. Het is verantwoordelijk voor de communicatie met de buitenwereld. Hiermee voel je mensen aan, je voelt of iemand boos is of verdrietig, maar ook kun je hiermee de spanningen in de buitenwereld voelen. In dit chakra worden ook de meeste emoties die we ervaren verwerkt. Het is verbonden met de maag, lever, darmen, milt en de alvleesklier.

Het hartchakra (Heart) ligt ter hoogte van het hart en correspondeert met de kleur groen. Het is verantwoordelijk voor het uitdrukken van wie je bent. We spreken dan over leven vanuit je hart. Het is sterk verbonden met de liefdeskracht, de kracht waarmee je andere mensen kunt ondersteunen. Het verwerkt ook verdriet, diep verdriet dat verbonden is met innige relaties. Het is niet voor niets dat er gezegd wordt dat mensen kunnen sterven aan liefdesverdriet. Het is verbonden met het hart, de longen en de bloedsomloop. Ook is het verbonden met de thymusklier.

Het keelchakra ligt vóór de keel. Dit chakra heeft te maken met al je creatieve uitingen en correspondeert met de kleur blauw. Het is het chakra dat de onderliggende chakra’s ondersteunt en stuurt. Denk hierbij aan de functie van de schildklier die de stofwisseling stuurt. Het is verbonden met de slijmvliezen van neus, keel en luchtwegen. Tevens is het verbonden met de schildklier en bijschildklieren.

Het voorhoofdchakra is het chakra dat het denken stuurt. Dit chakra geeft je inzicht (helderzien) in situaties en correspondeert met de kleur indigo. Het wordt dan ook wel het derde oog genoemd. Ook is het betrokken bij andere vormen van helderzienheid (schouwen in verleden en toekomst) waarbij het nauw samenwerkt met de zonnevlecht. Dit chakra is verbonden met het centraal zenuwstelsel, de ogen, oren en de neus. De klier die erbij hoort is de hypofyse.

Het kruinchakra ligt boven de kruin en correspondeert met de kleur violet. Het is verantwoordelijk voor het contact met andere realiteiten en voor de hogere doelstellingen in je leven. Dit chakra werkt samen met het voorhoofdchakra en heeft op deze wijze dus ook een invloed op je denken.Dit chakra is eveneens verbonden met het centraal zenuwstelsel, de ogen, oren en de neus. De klier die erbij hoort is de pijnappelklier (epifyse).