Leven in Kracht Leven vanuit je eigen essentie - Jaap Tol    Contact
Neem vrijblijvend contact op

Wat doet stress en wat kun je met massage

Je hoort tegenwoordig veel over stress. Maar wat is dat nu en in welke gevallen is het slecht voor mij? Wat kan een ontspanningsmassage hierin betekenen? Hieronder wordt beschreven wat stress is, wat het doet met je lichaam en wat de invloed van massage kan zijn op jou.

Stress is een reactie van het lichaam op prikkels van buitenaf. Ons stress-systeem bestaat uit twee systemen, een elektrisch en een hormonaal systeem.

  • Het elektrische systeem, via het zenuwstelsel, werkt bij acute stress en zorgt voor de vecht-vlucht reactie. Het belangrijkste hormoon hierbij is adrenaline. Dit zorgt er voor dat de bloeddruk en hartslag  omhoog gaat , energie uit glucose wordt vrijgemaakt, spieren worden aangespannen, zintuigen worden verscherpt en de pijngevoeligheid daalt. Het lichaam wordt voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan. Wanneer de stress situatie onder controle is, wordt het lichaam teruggezet in de normale toestand.

  • Het hormonale systeem zorgt voor de productie van het hormoon cortisol. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk voor langere tijd verhoogd. Het zorgt voor het wakker worden, draagt bij aan alertheid en focus en zet aan tot bewegen. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken; hiervan kan glucose (energie) worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je een langere tijd een grote inspanning kunt leveren. Het hormoon cortisol, verantwoordelijk voor de waaktoestand, zal in de avond op een natuurlijke manier afnemen. Dit zorgt er voor dat we moe worden en willen slapen.

 

 

Stress is dus natuurlijk en hoort bij onze waaktoestand. Bij stress ondergaat het lichaam vele veranderingen, denk aan verhogen van het bloedsuiker niveau en de bloeddruk, zodat we tot daden komen. Er is echter nog iets wat gebeurt bij stress. Lichaamsfuncties die te maken hebben met bv. je spijsvertering, je immuunsysteem en celopbouw worden geremd. Dit zijn de functies die op dat moment dan ook niet nodig zijn. Problemen ontstaan als ons cortisolniveau in de avond niet voldoende zakt. We komen dan niet in de toestand waarin ons lichaam zich weer kan herstellen. Er zal onvoldoende celopbouw zijn, met als gevolg dat we letterlijk interen op ons lichaam. Ons immuunsysteem wordt niet voldoende geactiveerd, waardoor we vatbaar worden voor ziekten. Het is daarom ook van belang dat het stressniveau binnen acceptabele grenzen blijft. En dat dit wordt afgewisseld met rustperiodes waarin het lichaam zich weer kan herstellen.

Er is in het lichaam nog een ander hormoon werkzaam, dit is oxytocine. Dit hormoon heeft een dempend effect op het stresssysteem  Het is verantwoordelijk voor de tend-or-befriend-respons en wordt geproduceerd bij sociaal contact, speciaal aanraking. Dit hormoon heeft invloed op het hormonale gedeelte van de stress-respons, waardoor er minder cortisol aangemaakt wordt. Hierdoor zullen de effecten van cortisol, als verhoging van de suikerspiegel en bloedruk, gedempt worden. De suikerspiegel  en bloeddruk zullen dus dalen. Er zal nu ook meer energie gaan naar de spijsvertering, de celopbouw en het immuunsysteem. Dus spieren worden weer opgebouwd en wonden zullen sneller genezen.

Het hormoon oxytocine wordt vooral aangemaakt bij aanraking. Dus een ontspanningsmassage zal een grote invloed hebben op het terugdringen van overmatige stress en zal zorgen voor een optimaal herstel van het lichaam. Vele wetenschappelijke artikelen geven momenteel aan dat massage een duidelijk positief effect heeft op vele processen in het lichaam. De effecten van massage zijn:

  • Positief effect op hart en bloedvaten

  • Brengt je immuunsysteem in evenwicht

  • Vermindert spanningshoofdpijn

  • Ontspant spieren

  • Je reageert meer ontspannen op uitdagingen