Leven in Kracht Leven vanuit je eigen essentie - Jaap Tol    Contact
Neem vrijblijvend contact op

Jouw levensverhaal (biografie)

Jouw verhaal van het leven begint bij de geboorte. Of misschien toch eerder? Wanneer begint de allereerste ervaring van jou leven? Is dat niet bij de conceptie? Het moment waarop twee tegengestelde verhaallijnen, in liefde of minder liefde, bij elkaar komen en samen een nieuwe mogelijkheid scheppen voor een nieuwe verhaal. Een uniek verhaal.

In ieder geval begint het met voelen, je voelt iedere reactie van je moeder op haar omgeving. Je ervaart haar diep voelen en haar emoties ten aanzien van haar wereld. Je voelt hoe je moeder geluiden waarneemt en dan rond de 19 weken kun je ineens zelf geluiden waarnemen. Met deze twee zintuigen schijf jij de eerste hoofdstukken van je levensverhaal. Je kunt je voostellen dat dat een diepe indruk in je achter laat.

 

Na de geboorte neem je je eerste teug adem tot je en ben je ineens instaat te ruiken. Aan de borst leer je proeven en zie je voor het eerst de wereld door je eigen ogen. Met al deze zintuigen ervaar jij de wereld en aan de hand van al deze indrukken schrijf jij de volgende hoofdstukken van je levensverhaal.

Als kind ben je nog puur, zonder oordeel reageer je op alle ervaringen die op je afkomen. Je voelt   de emoties van je ouders, hoe ze je verwelkomen of niet, hoe ze vast zitten in hun eigen verhalen of ze je als uniek mens zullen gaan begeleiden of juist zullen maken naar hun beeld en gelijkenis. Je voelt of je al je kwaliteiten hier in deze omgeving kunt neerzetten of niet. Na het verwerken van deze indrukken maak je je meest belangrijke verhaallijnen die je in je leven zult uitwerken.

 

Ieder jaar komen er hoofstukken bij, neven thema’s die zich aandien gedurende je kinderjaren. Je absorbeert veel uit je omgeving. Veel denkbeelden maak je tot de jouwe. Dat heet aanpassen, aanpassen aan een cultuur, aanpassen aan een gezin. Laag op laag vormt er zich een verhaal, mooie hoofdstukken en minder mooie hoofdstukken, maar ze behoren toch wel allemaal bij jou. Immers, anderen hebben de materialen geven voor jou unieke verhaal, maar jij bent de eind verantwoordelijke die van het materiaal dat zich aandient het uiteindelijke levensboek schrijft.

Dan komt het moment dat dat je zelf actief het leven gaat ervaren. Je gaat opzoek naar eigen materiaal om nieuwe hoofstukken te schrijven aan jou unieke verhaal. Veel is gebaseerd op je allereerste ervaringen. Want toen heb je geleerd wat belangrijk was in jouw cultuur in jouw gezin en het zijn deze gebieden die je het eerste gaat onderzoeken. Ook hieruit ontstaan nieuwe verhalen, maar wel op de oude thema’s die je gegeven zijn.

 

Er komt een moment dat je in aanraking komt met mensen die  totaal andere verhalen hebben. Ook unieke verhalen, maar totaal anders dan dat jij gewend bent. Het geeft je de mogelijkheid om je eigen verhaal te relativeren, om kritisch te kijken naar je eigen ervaringen en hoe je dit tot een verhaal hebt gemaakt. Welke onderdelen je niet meer dienen en welke onderdelen enige revisie nodig hebben. Dan ben je op de weg een wijze verhalen verteller te worden.