Leven in Kracht Leven vanuit je eigen essentie - Jaap Tol    Contact
Neem vrijblijvend contact op

Wat is NLP

 

NLP is in de jaren zeventig ontwikkeld in de Verenigde staten door Richard Bandler en John Grinder. Richard Bandler experimenteerde als student, samen met andere studenten, met technieken uit de gestalttherapie. Later sloot John Grinder, een taalwetenschapper, zich aan. Uit deze samenwerking ontstond  NLP. Hun werk bestond uit het bestuderen en nabootsen (een model maken) van het gedrag van "experts". Hierbij hadden ze mensen gekozen met uitzonderlijke kwaliteiten. Ze bedachten veel technieken om het gedrag van deze experts aan te leren. Veel van deze technieken zijn ontleend aan bestaande stromingen in de psychologie.

NLP staat voor neuro linguïstisch programmeren. 'Neuro' staat voor je hersenen (neuronen),'linguïstisch' staat voor taal (kundig) en 'programmeren' staat voor het maken van een programma. Door middel van taal zet je dus een programma in je eigen computer, je hersenen. Dit is niet iets vreemds, het is eigenlijk een natuurlijk proces. Het programmeren van je hersenen is begonnen in de kindertijd en vindt ook op latere leeftijd nog steeds plaats. Dat heet opvoeding en leren. Veel denkbeelden deel je dan ook met familie, vrienden en de maatschappij.

NLP is een verzamelbak van vele technieken om de programmering van je hersenen in eigen hand te nemen. Je zou kunnen zeggen dat je hiermee versneld kan leren. Maar niet alleen leren, ook afleren behoort tot de mogelijkheden. Het gaat ervan uit dat alle reacties van een mens op de buitenwereld en ook op de binnenwereld (je lichaam) vanuit hersenprogramma’s gestuurd worden. Dit geldt ook voor allerlei lichamelijke reacties, dus ook lichamelijke klachten.

NLP heeft vele toepassingsgebieden. In het bedrijfsleven wordt het bijvoorbeeld gebruikt om de communicatie te verbeteren, vaak gekoppeld aan het verhogen van de verkoopcijfers. Een ander toepassingsgebied is het onderwijs. Hier wordt het gebruikt om nieuwe leerstrategieën te ontwikkelen. Ook kan het toegepast worden in de zorg. Zo gebruiken psychologen NLP om destructief gedrag om te zetten in positief gedrag. Een laatste toepassingsgebied is het coachen. Vele coaches, van sport coaches tot bedrijfscoaches maken gebruik van NLP-technieken om het beste uit de mens te halen.

NLP hanteert verschillende technieken. Zo zijn er technieken om gedrag te beschouwen. Hierdoor krijg je inzicht in waarom je op een bepaalde manier reageert op de omgeving. En leer je dat gedrag een keuze kan zijn. Er zijn technieken om je gedrag te veranderen of om nieuw gedrag aan te leren. Met NLP kun je jezelf in je kracht zetten, kun je je hoogste doelen onderzoeken en kun je je leven in overeenstemming brengen met jouw unieke zelf.