Leven in Kracht Leven vanuit je eigen essentie - Jaap Tol    Contact
Neem vrijblijvend contact op

Wat is Coaching

Coaching voor verandering

In ieder leven zijn er momenten van grote veranderingen. Je verandert van baan, of raakt deze kwijt, je kinderen worden zelfstandig of je gaat een studie volgen of je krijgt te maken met ziekte of depressie. Dit zijn allemaal voorbeelden van veranderingsprocessen. Coaching is een vorm van begeleiding die je begeleidt naar de volgende stap in je leven. Daarnaast is coaching ook geschikt voor mensen die bewust veranderingen willen doorvoeren, zoals gezondere relaties aangaan met anderen, een bedrijf op zetten of een droom volgen. Coaching geeft je hierbij de handvaten om tot nieuwe inzichten te komen, het zal je zelfvertrouwen vergroten en je motivatie te versterken.

In Praktijk Leven in Kracht is biografisch diepte coaching een wezenlijk onderdeel, ook wordt er onder andere gewerkt met  NLP- en MSP-technieken en RET. . Samen met jou vinden we de juiste technieken om je te ondersteunen bij uitdagingen en leerpunten op jouw levenspad.

Biografisch diepte coaching

De biografie geeft inzicht in de uitdagingen en leermomenten die in jouw leven plaas hebben gevonden. Omdat mensen vaak geneigd zijn om bepaalde situaltie te herhalen, is het heel nuttig om te kijken naar patronen uit het verleden. We bevinden ons vaak in dezelfde conflictsituaties of lopen tegen dezelfde obstakels aan. Vervolgens vraagen we ons af waarom we vastlopen in relaties met anderen of waarom onze kwaliteiten niet worden erkend. De antwoorden op deze vragen liggen in de biografie, en deze vormt dan ook een krachtig hulpmiddel om je leven sturing te geven.

Coaching met NLP

NLP is een hele set aan verandertechnieken. Meer informatie hierover vindt je in de blog over NLP. Met NLP-technieken is het mogelijk om een probleem van verschillende standpunten te bekijken. Je kijkt hoe verschillende oplossingen (beslissingen) zich uitwerken in de toekomst, zodat je de juiste keuzes kan maken. Op deze manier leer je je leven op een nieuwe manier vorm te geven. Daarnaast kan NLP gebruikt worden om te kijken naar een lichamlijk probleem en te onderzoeken wat het lichaam nodig heeft om te herstellen. Verder heeft NLP vele verander-technieken om belemmeringen op te ruimen die jouw doelen in de weg staan.

Coaching met MSP

MSP, Mental Space Psychology, gaat er van uit dat alle informatie een plaats in de ruimte heeft. Niet voor niets zeggen we dat je iets een plekje moet geven in je leven. Meer uitleg over MSP vindt je in de blog over MSP. Met MSP kun je, onder begeleiding, de beelden die je gedurende je leven hebt opgeslagen onderzoeken en indien nodig veranderen. Met MSP-technieken kun je je kijk op gebeurtenissen in je leven zodanig veranderen dat je na de sessie gemakkelijker en luchtiger met het leven zult omgaan. Deze methode werkt heel goed bij bijvoorbeeld lichte depressies.

Coachen met RET

RET, Rationeel Emotieve Therapy, gaat er vanuit dat emoties sterk verbonden zijn met hoe je over bepaalde zaken denkt. Meer hier over in de blog over RET. Met RET kun je je gedachten onder de loep nemen, kun je kijken welke gedachten (overtuigingen) je steunen en welke gedachten je doelen tegenwerken. RET is dus een methode om jezelf een positieve denkwijze aan te leren. Met deze methode kun je negatieve gedachten in een reƫle positieve gedachte omzetten. Hiermee verander je je verwachting, waardoor situaties op soms wonderlijke wijze zullen veranderen.

Bij het coachen staat het aanleren van vaardigheden centraal. Deze vaardigheden helpen je om je eigen leven vorm te geven zoals jij dat wil.