Leven in Kracht Leven vanuit je eigen essentie - Jaap Tol    Contact
Neem vrijblijvend contact op

Coaching

Coching is hulp in veranderingsprocessen

In ieder leven zijn er momenten van grote veranderingen. Je verandert van baan, of raakt deze kwijt, je kinderen worden zelfstandig of je gaat een studie volgen of je krijgt te maken met ziekte of depressie. Dit zijn allemaal voorbeelden van veranderingsprocessen. Coaching is een vorm van begeleiding die erop gericht is je in positieve zin te veranderen en begeleidt je naar de volgende stap in je leven. In de praktijk Leven in Kracht wordt onder andere gewerkt met NLP- en MSP-technieken en RET. Een wezenlijk onderdeel is ook coachen via de biografie. Hierdoor wordt er een duidelijke lijn zichtbaar in de uitdagingen en leerpunten op jouw levenspad.

De biografie is een hulp om een lijn zichtbaar te maken in de uitdagingen en leermomenten die in jou leven plaats vinden. Het kan een grote hulp zijn omdat we als mens vaak genijgd zijn om bepaalde situaties te herhalen. Wie kent het niet? Weer die sneerende opmerking van hem of haar. Weer geen promotie. Waarom worden mijn kwaliteiten niet gezien. De antwoorden op deze vragen liggen in de biografie, en die vormt dan ook een krachtige hulpmiddel om je leven sturing te geven.

Met NLP-technieken kunnen we samen een probleem van verschillende standpunten bekijken. Je kijkt hoe verschillende oplossingen (beslissingen) zich uitwerken in de toekomst, zodat je tot een juiste keuze kan komen die bij je past. Op deze manier leer je je leven op een nieuwe manier vorm te geven. NLP kan ook gebruikt worden om te kijken naar een lichamelijk probleem. Op deze wijze kun je onderzoeken wat het lichaam nodig heeft om te herstellen.

Met MSP kun je, onder begeleiding, de beelden die je gedurende je leven hebt opgeslagen onderzoeken en indien nodig veranderen. Met technieken uit de MSP kun je je kijk op gebeurtenissen in je leven zodanig veranderen dat je na de sessie gemakkelijker en luchtiger met het leven zult omgaan. Deze methode werkt heel goed bij lichte depressies.

Met RET kun je je gedachten onder de loep nemen, kun je kijken welke gedachten (overtuigingen) je steunen en welke gedachten je doelen tegenwerken. RET is dus een methode om jezelf een positieve denkwijze aan te leren. Met deze methode kun je negatieve gedachten in een reƫle positieve gedachte omzetten. Hiermee verander je je verwachting, waardoor situaties op soms wonderlijke wijze zullen veranderen.

Bij het coachen staat het aanleren van vaardigheden centraal. Vaardigheden die je helpen om je eigen leven vorm te geven.